çiğ börek tarifi
Hazırlama Süresi: 60 dk
Pişirme Süresi: 15 dk
Hazır: 1 saat 15 dk
 

Çi börek ya da çiğ börek. İki isimle de telaffuz ediliyor. Tatarlar’ın bize hediyesi de diyebiliriz. Çi börek sevilen şehirlerimizden olan Eskişehir ile özdeşleşmiştir. Yolunuz Eskişehir’e düştüyse, muhtemelen her bir köşesinde Çi börek yapan bir yer göreceksiniz. Gerek yöre halkı, gerek turistler tarafından sevilerek tüketilen çiğ börek adını iç harcının çiğden konulmasından alıyor.

İnce hamuru ve kıymalı iç harcı ile kızgın yağda pişen bu enfes lezzeti kahvaltı sofralarında, çay saatlerinde, kısacası günün her öğününde tüketebilirsiniz. Çıtır çıtır, puf puf çi börek hazırlamak için daha fazla vakit kaybetmeden, gereken malzemelerimize hep birlikte bakalım.

Çiğ Börek Malzemeleri

  • 250 gram un
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı hamur için
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı kızartmak için
  • 120 ml kaynar su
  • 300 gram dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • Tuz, karabiber
  • 100 ml soğuk su
çiğ börek malzemeleri

Çiğ Börek Tarifi

1 Tarifimize önce hamur hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için bir kase alın ve içine ayçiçek yağı, tuz, kaynar suyu ekleyin ve karıştırın güzelce. Geniş bir başka kase alın. İçine unu aktarın. Hazırladığınız ayçiçek yağı, tuz ve su karışımını içine ekleyin. Bir spatula veya kaşık yardımıyla iyice karıştırın.

çiğ börek hamuru

2 Karıştırma işlemi bitip bir kıvama gelince hamuru tezgaha alın ve 5 dakika kadar ellerinizle yoğurun. Elastik bir kıvama geldiğinde hamuru bir poşetin içine alıp kenarda 30 dakika kadar dinlendirin.

çiğ börek hamuru dinlesin

3 İç harcı yapmak için kıymayı bir kasenin içine alın ve üzerine rendelediğiniz soğanı ekleyin. Tuz ve karabiber ekleyin. Bir kaşık yardımıyla yada elinizle karıştırın. İç harcın hafif sulu olması için biraz su eklememiz gerekiyor. Yarım çay bardağı kadar su yeterli olacaktır. Tekrar elinizle yoğurun. İç harcımız tamamdır.

çiğ börek iç harcı

4 İç harç hazırlanırken hamurumuz dinlendi. Şimdi bu tarife göre 8 adet parça çıkacak. Elinizle biraz inceltip ve açıp hamuru 8 parçaya bölün bıçak yardımıyla. Parçaları ufak toplar haline getirin. Hamur toplarını açarken diğer parçaların üzerine bir bez yada havlu ile kapatın ki kurumasın hamurumuz.

İlginizi Çekebilir
Kabak Mücver
çiğ börek hamurunu açarken

5 Tezgahın üzerine un serpin biraz ve hamuru ince oklavayla ince bir şekilde açmaya başlayın. Böyle bir kare şekle benzer şekilde açacaksınız hamuru. Açtıktan sonra 1-1 buçuk yemek kaşığı kadar iç harçtan koyun bir kenarına. Boş olan kenarı harcın üzerine gelecek şekilde kapatın ve kenarlarını elinizle ve çatal yardımıyla bastırın. Kenarlardaki fazlalıkları bıçak yardımıyla kesin.

çi börek

6 Çiğ böreklerin sığabileceği geniş bir kızartma tavası alın ve içine bolca ayçiçek yağını aktarın. Ocağın altını açın ve yağı kızdırın. Yağ kızdıktan sonra çiğ börekleri önce bir tarafını sonra diğer tarafını kızartacak şekilde pişirin. Çiğ börekler kızarırken şişecektir çevirirken dikkatli olun. Afiyet olsun.

.

Çiğ Böreğin Püf Noktası

Çiğ böreğin en önemli püf noktası harcın sulu olması. Kızardıktan sonra bıçakla kestiğinizde böyle bir sıvı akar içinden. Bunun için harcı hazırlarken su ilave ediyoruz. Burada damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz su oranını.


Çiğ Börek Videosu



Çi börek damak zevkinize göre de şekillendirebileceğiniz bir lezzettir. Tarifin orjinalindeki gibi kıymalı hazırlayabileceğiniz gibi peynirle de yapabilirsiniz.

Daha önce eğer hiç çi börek yapmadıysanız, herkes tarafından çok sevileceğine emin olabilirsiniz.

Diğer adıyla çi böreğin tarihine baktığımızda, göçmen Tatarlar tarafından 1860’lı yıllarda Kırım Savaşı zamanında Anadolu’ya geldiği bilinmektedir. Daha sonrasında Eskişehir mutfağı göçün bir kısmını almıştır.

Çi böreği yemeği lezzetli, hazırlaması keyiflidir. Genelde orta büyüklükte açılan hamurların, ay şeklinde hazırlanarak kapatılmasıyla kızartılır.


Çiğ Böreği Yaparken

Soru: Çi börek yaparken, kıymanın topaklanmaması için ne yapılmalı?

Cevap: İç harcınızı hazırlarken kıymanızı sulandırmalısınız.

Soru: Çiğ böreğin çok fazla yağ çekmemesinin püf noktası nedir?

Cevap: Çiğ böreğinizin fazla yağ çekmesini istemiyorsanız hamurunuza biraz sirke ekleyebilirsiniz.

Soru: Çiğ börek kızartırken ne kadar yağ kullanılmalıdır?

Cevap: Börekleriniz ince olacağı için çok fazla derin bir yağda kızartmanıza gerek yoktur. Böreğin biraz içine gömülmesi yeterlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz