Önbilgi
Enginar Nedir?
Sağlıklı sebzeler arasında olan enginarın tüketilen kısmının aslında bir çiçeğin tomurcuğu olduğunu biliyor muydunuz? Kendisi papatyagillerdendir. Çiçek olgunlaşmadan hasat edilmekte ve tüketilmektedir. Aksi durumda yani olgunlaştığında mor-mavi çiçekler açmakta ve o şekilde enginarı artık sebze olarak tüketmek mümkün olmamaktadır. Sağlıklı ve lezzetli olan enginar, ilkbahar döneminde çıkmaktadır.
Ilıman iklimlerin bitkisi olan enginarın arası soğukla pek iyi değildir. Buna karşın sıcak havalarda da çok verimli olduğu söylenemez. Türkiye’de enginar yetiştirilmesi için en uygun bölgeler Akdeniz, Marmara ve Ege bölgeleridir.
Enginarın anavatanının neresi olduğu hakkında fikir birliği olmasa da, çoğu kişi Akdeniz olduğunu belirtmektedir.
Enginarın Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir?
Mineral açısından en zengin sebzeler arasındadır enginar. Demir, fosfor, kalsiyum, potasyum, çinko, magnezyum, A, B1, B2,B6 ve C vitamini açısından zengindir. Karaciğer dostu olarak da bilinen enginar; yüksek kolesterol, kalp gibi hastalıklardan vücudu korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Faydalarının saymakla bitmeyeceği enginarın hücre yenileyici özelliğini de unutmamak gerek.
Enginarın vitaminlerinden yararlanmak için, besin değerini kaybetmemesi için pişirilme şekli çok önemlidir. Antioksidan özeliğinden yararlanmak için haşlama değil de buharda pişirilmeye özen göstermekte fayda var. Ve mümkün olduğunca pişirme süresini kısa tutmak önerilmektedir, böylece vitamin kaybı minimum düzeyde olacaktır.
Hangi Enginar Alınmalıdır?
Enginar seçerken, yapraklarının çok fazla açılmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Enginarın ağır olması ve sap kısmının elastik bir şekilde sallanması taze olduğunu göstermektedir. Ayrıca enginarın sıkı olması da taze olduğu anlamına gelmektedir.
Enginar Nasıl Soyulur ve Temizlenir?
Genellikle pazarlarda enginarı ayıklayıp ve soyulmuş olarak satmaktadırlar. Hatta enginarın kararmaması için limonlu suyun içerisinde bekletilmektedir. Evde de kolaylıkla soyabileceğiniz enginarı, tercihinize göre pazarda da temizletebilirsiniz.
Enginarın yapraklarını temizledikten sonra, bir bütün olarak pişirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Böylece yapraklarının vitaminli kısmı da kaybolmamış olacaktır. Eğer hazırlayacağınız enginarın tüm yapraklarını soymak istiyorsanız, bu işlemi enginarın vitaminini kaybetmemesi açısından pişirmeden önce yapmanız önerilmektedir.
Bayrampaşa enginarı ve sakız enginarı birbirinden farklı olarak temizlenmektedir. Sakız enginarında alt kısımda bulunan en dıştaki iki sıra yaprağın kopartılması gerekir. Tepe kısımdaki yaprakların uç kısımlarını kapak gibi kesip, sadece yaprakları bırakabilirsiniz. Göbek kısmındaki tüyleri kaşık ile çıkartarak, sapı kesebilirsiniz.
Bayrampaşa enginarını temizlemek için işe, üst kısmını iki parmak kadar keserek başlayabilirsiniz. Sonra dış kısımdaki yaprakları tek tek kopartarak, göbek kısmındaki tüyleri bir kaşık yardımıyla alabilirsiniz. Sonrasında limonlu suda bekletebilirsiniz.
Enginar Nasıl Saklanır?
Enginarı uzun süre derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için enginarları ayıkladıktan sonra, içerisinde limon eklediğiniz kaynar suyun içerisinden 2 dakika kadar haşlayıp, sonrasında buzlu suya atabilirsiniz. Sonrasında buzdolabı poşetine koyarak, dondurucuya atmanız yeterli olacaktır.