mantar sote
Hazırlama Süresi: 10 dk
Pişirme Süresi: 20 dk
Hazır: 30 dk
 

“Akşama ne pişirsem?” derdinizi ortadan kaldıracak, tabak tabak yemek isteyeceğiniz bir tarif mantar kavurması. Tek başına müthiş bir lezzet olan mantarı çeşitli sebzelerle soteleyerek tüm öğünlerde tüketebileceğiniz bir yemek hazırlayabilirsiniz. Üstelik ani gelen misafirleriniz için de şık bir sunum yapabileceğiniz tarif. Yanına bir de çay ikram ederseniz, keyifli bir sofra sizi bekliyor olacak.

Mantar kavurma sade tüketilebileceği gibi tercihe göre sarımsaklı yoğurt ile de servis edilebilir. Hatta mantar kavurmayı birçok hamur işi yemeklerinizde iç olarak da kullanıp farklı tatlar yakalayabilirsiniz. Beş çaylarınızda size eşlik eden gözleme ya da böreklerde bile tercih edebilirsiniz.

Mantar Kavurması Malzemeleri

  • Yarım kilo kültür mantarı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 diş sarımsak
  • 1-2 dal maydanoz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz ve karabiber
mantar kavurması malzemeleri

Mantar Kavurması Tarifi

1 Öncelikle tüm malzemelerimizi pişme işlemine hazırlamak için kesim işlemine başlıyoruz. Kuru soğanı ve kapri biberi julyen şeklinde doğrayın. Sarımsağı çok minik bir şekilde kesin. Aynı şekilde mantarları ince dilim dilim kesin. Mantarın saplarını kullanmıyoruz. Maydanozların saplarını ayıklayıp ince ince kıyın.

dilimlenmiş mantar kavurması malzemeleri

2 Geniş bir tavanın içerisine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve yağı kızartın. İlk olrak soğanı ekleyin ve çevirin. Soğan hafif yumuşamaya başladıysa eğer sarımsakları ekleyebilirsiniz. Güzelce bir iki kez çevirin. 1-2 dakika kavurun ama dikkat edin kısık ateş kullanın ki sarımsaklar yanmasın.

soğan sarımsak sote

3 Mantarları ekleme zamanı geldi. Önceden ince dilimlediğiniz mantarları tavanın içerisine ilave edin. Ve güzelce çevirin. Ekstra herhangi bir şey yapmaya gerek yok mantar suyunu salacak ve ardından çekecek.

İlginizi Çekebilir
Taze Naneli Kısır
mantarın sotelenmesi

4 Mantarlar suyunu saldığında kırmızı biberleri ekleyin. Burada önemli olan mantarın suyuyla beraber kapya biberlerin pişmesi bence böylesi daha lezzetli oluyor. Bu şekilde pişmesine bırakın arada bir çevirmeyi unutmayın.

mantar kavurması kapri biber

5 Mantarlar suyunu çektiğinde içine tereyağını ilave edin. Üzerine kırmızı pul biber, kekik, tuz ve karabiberi ekleyin ve güzelce karıştırın. Tüm aroma birbirine geçsin. Artık ocağı kapatabilirsiniz. En son olarak daha önceden kıydığınız maydanozları yemeğimizin üzerine serpin. Pratik mantar kavurma yemeğimiz hazır. Afiyet olsun.

mantar kavurması sunum

Mantar Kavurma Püf Noktası

Mantar kavurmayı yaparken mantar saplarını kullanmayın. Maksimum lezzet için sapları ayıklamak gerekiyor.


Nefis Mantar Kavurma Videosu


Türk mutfağında da birçok yemekte kullanılan mantar, mantar kavurma olarak da lezzetli bir seçim. Besin değeri yüksek olan mantar, sebzelerle birleştiğinde ortaya güzel tatlar çıkıyor. Bunun için doğru teknikleri kullanmanız yeterli.

Pek çok çeşidi bulunan ve ülkemizde de birçok ormanlarda ve çayırlarda yetişen mantarın faydaları da çoktur. B1, B2, B5, B5, C ve D vitaminlerinin yanı sıra demir, fosfor, potasyum, çinko gibi mineralleri de içermektedir.  Besin değeri bu kadar yüksek olan mantarı hazırlamak, temizlemek de oldukça önemlidir. Pişirme işlemine geçmeden önce mantarların iyice kurulanması ve siyah kısımlarının alınması gerekmektedir.


Mantar Kavurması Pişirirken Bunlara Dikkat Edilmeli

Soru: Mantar kavurması hazırlarken mantarların kararmaması için ne yapmalı?

Cevap: Yemeğinizin haşlama suyuna limon eklerseniz mantarlarınız kararmayacaktır.

Soru: Mantar kavurması kaç kaloridir?

Cevap: Orta porsiyon bir mantar kavurma yaklaşık 188 kaloridir.

Soru: Mantar sote hazırlarken tereyağı yoksa hangi yağlar kullanılabilir?

Cevap: Eğer tereyağı yoksa margarin de kullanabileceğiniz gibi, yalnızca sıvı yağ da tercih edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz