Omega 3 deposu olan balık, haftalık beslenme düzeninde sağlıklı yemekler arasında başta geliyor. Tavada, fırında, güveçte hazırlanan balık tariflerini farklı pişirme teknikleri ile birbirinden lezzetli şekilde tadabiliyoruz. Levrek, somon, palamut, hamsi, çipura, alabalık, kalamar, karides ve daha fazlası…
Balık yemekleri, her mevsim sofralarda kendine yer bulmuştur. Tavuk etine ve kırmızı ete göre daha az miktarda doymuş yağ ve yağ içeren balık; mineral ve vitaminler açısından da zengin bir besindir. Özellikle B1, B3, B6, B12 açısından da vücudun vitamin ihtiyacını karşılayan balık, folik asit bakımından da önemli bir yere sahiptir.
Balık vitamin bakımından zengin olan besinlerin başında gelirken en önemli detaylardan biri de mevsiminde balık tüketmektir. Örneğin, kış mevsimin haricinde tüketilen palamuttan ya da hamsiden vitamin anlamında bir şey beklemek yerinde olmadığı gibi, yaz aylarında tüketilen lüferden de vitamin beklemek doğru değildir. Mevsiminde tüketilen balık sağlık açısından daha doğru bir seçim olacaktır.
Bilindiği üzere balık, yakalandıktan sonra tazeliğini kısa bir süre içerisinde kaybettiği için, balığı alırken taze olup olmadığına çok dikkat edilmelidir. Her ne kadar balık satın aldığınız yerde soğuk hava depoları olsa da balık bayat olabilir. Taze balık seçiminde balığın göz bebeğinin dışa doğru bombeli şekilde olması belirleyici faktörler arasındadır. Bunun yanı sıra eğer balığın üzerine elinizi bastırıp geri çektiğinizde balık eski halini almıyorsa bu da balığın bayat olduğu anlamına gelmektedir.
Sağlıklı bilinen balık, pişirilirken içerisindeki yağların bozulmaması için balığı yağda kızartmak yerine, balığı ızgarada veya buğulama olarak tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Balık pişirmek için birçok farklı alternatif mevcut. Bu yüzden kendi damak zevkinize göre fırın, tava, ızgara, buğulama yöntemlerinden birini seçerek, balığı tüketebilirsiniz.
Tavada balık kızartacaksanız, kullanacağınız yağı bir kere kullanmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Buna karşın kısık ateşte pişireceğiniz balıkların lezzetini de bilmeyen yoktur.
Balık, fazla pişirilirse tadı bozulabilir. Aynı zamanda az pişirildiğinde de çiğ bir şekilde kalabilir. Balığın tam pişmesi için kararında pişirilmesi önemlidir.
Ocak aylarında eğer lezzetli bir balık tüketmek istiyorsanız tercihinizi istavrit, palamut, lüfer ya da uskumrudan yana kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra tekir, çinekop, kırlangıç da ocak ayında en çok avlanan balıklar arasındadır.
Şubat ayıyla birlikte kalkan mevsimi başlar. Bu ay aynı zamanda; hamsi, izmarit, gümüş, tekir, mersin, levrek ve kefal de oldukça lezzetlidir.
Mart ayının en bol bulunan ve lezzetle yenilen balıkları mezgit, gümüş, izmarit, kaya balığı, kefal, levrek ve yayın balıklarıdır.
Nisan ayında en çok avlanan balıklar levrek, kalkan, mercan olurken; izmarit, kalkan, barbun, gümüş, kefal, levrek, kaya balığı da bu mevsimin lezzetli seçenekleri arasında.
Mayıs ayıyla birlikte tüketilebilecek balık çeşitleri de zengin çeşitlilik gösteriyor. Istakoz, barbun, levrek, dil balığı, tekir, kırlangıç, iskorpit, karides, kılıç, pavurya kaya balığı, mersin, mercan, gümüş balıklarını bu ayda lezzetle tüketebilirsiniz.
Haziran ayı, balık açısından verimsiz sayılabilecek bir aydır. Yaklaşmakta olan av yasağı ile tezgahlardaki balıklar da azalmaktadır. Bu ayda balıklar geçici bir süreliğine Karadeniz’e ulaşmaktadır. Sardalya, kaya balığı, akya, mercan, orkinos, orfoz bu ay tüketilebilecek balıklar arasındadır.
Temmuz ayı sardalya mevsimidir. Hatta sardalya Eylül ayına kadar lezzetini korumaktadır. Ayrıca bu ay akya, orkinos, kaya balığı, çinekop, sinarit, trança, sarıağız ayın lezzetli balıklarındandır.
Ağustos ayında, çingene palamudu mevsimi başlar. İstavrit başta olmak üzere sarıağız, çinekop, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetli balıklar arasındadır.
Eylül ayında palamut balıkları daha büyük bir şekilde görülmektedir. Sardalya ve kılıç balıkları bu ay lezzetli olurken; izmarit, barbun, çinekop, çipura, kılıç, uskumru, kırlangıç, lüfer ve kolyoz en çok avlanan balıklar arasındadır.
Ekim ayı balık mevsiminin en canlı zamanlarından biridir. Palamut en lezzetlidir. Ayrıca pisi balığının da en güzel zamanı ekimdir. Kılıç, çipura, barbunya, lüfer, sardalya, tekir, palamut, traça ve orfoz balıkları bu aylarda tüketilen lezzetli balıklar arasındadır.
Kasım ayının en lezzetli balığı lüferdir. Lüferin yanı sıra, uskumru, tekir, kefal, lüfer,palamut, yayın ve sazan balıkları da lezzetle tüketilmektedir.
Aralık ayında ise hamsinin en lezzetli zamanlarından biridir. Ayrıca tekir balığı da oldukça fazla avlanır. Aralık ayında palamut, lüfer, torik ve uskumru da lezzetle sofralarınızda yer verebileceğiniz balık çeşitlerindendir.
Sıklıkla Sorulanlar
Soru : Balık buzdolabında kaç derecede saklanır?
Cevap : Buzdolabında balığın tazeliğini kaybetmemesi için 5 derecenin altında bir ısıda saklamamız gereklidir.Soru : Balığın taze olduğunu nereden anlarız?
Cevap : Balığın gözleri parlak, pulları sıkıca yapışık, deniz kokulu olmalı, karnı ise şiş olmamalıdır.Soru : Deniz mahsulleri çeşitleri nelerdir?
Cevap : Midye, deniz tarağı, istiridye, ıstakoz, pavurya, karides, sübye, ahtapot deniz mahsulleri çeşitlerine örnektir.Soru : Yağsız balıklar hangileridir?
Cevap : Dil, kalkan, morina ve mezgit yağsız balıklara örnektir.Soru : Yağlı balıklara örnek verebilir misiniz?
Cevap : Somon, tuna, uskumru ve alabalık yağlı balık familyasındandır.Soru : Fırında hangi balıklar lezzetli olur?
Cevap : Somon, levrek, çipura, sardalya, palamut, uskumru ve barbun fırında yapabileceğiniz balık çeşitlerindendir.Soru : Sitenizdeki hangi pişirme teknikleri ile ilgili tarifler bulabiliriz?
Cevap : Öncelikle fırında balık tarifleri ve ızgara ve tavada balık tariflerini bulabilirsiniz. Bunlara ek olarak lakerda tarifleri de bulunmaktadır.Soru : Tavada balık yaparken hangi sıvıyağ tercih edilmelidir?
Cevap : Isıya dayanıklı temiz sebze yağları kullanılmalıdır.Soru : Tavada balık kızartırken hangi kaplama malzemeleri kullanılır?
Cevap : Un, çırpılmış yumurta, galeta unu, mısır unu ve panko kullanılır.Soru : Balık tariflerinizin videoları mevcut mu ?
Cevap : Evet bir çok tarifimizin videolarını sitemizden izleyebilirsiniz.Soru : Balığın yanında ne servis edilebilir?
Cevap : Yeşil salata çeşitleri, patates veya havuç salatası, taze soğan, kuru soğan, kırmızı soğan genellikle balığın yanında servis edilir.Soru : Balıklara ve deniz mahsullerine hangi soslar yakışıyor?
Cevap : Tartar, tarator ve pesto sos en başta gelen balığa yakışacak soslardandır.