HAMUR İŞLERİ

dereotlu peynirli poğaça

Sofraların Vazgeçilmezi Hamur İşleri

Türk mutfağında hamur işlerinin yeri bir başkadır. Sabah kahvaltısından akşam yemeklerine kadar hamur işleri her öğünde sofralarda yer bulabiliyor. Hamur işleri oldukça farklı çeşitlerle hazırlanabildiği için hemen hemen her damak zevkine de hitap edebilmektedir.

Hamur işi denildiğinde akıllara öncelikle kadınlar arasında yapılan günler geliyor. Kekler, börekler, pastalar, kurabiyeler çokça tercih edilen hamur işlerindendir. Ayrıca beş çayı zamanları da hamur işlerinin sıklıkla tüketildiği zamanlardandır. Özellikle harika bir ikili olan çay ve kurabiye 7’den 70’e sevilerek tüketilmektedir.

Hamur işlerinin yapımı genellikle pratik ve hızlıdır. Günün her saati atıştırabileceğiniz bu lezzetlerin pişirme teknikleri de farklılık göstermektedir.

En Sevilen Hamur İşleri

Kurabiye

Genellikle pastanelerde farklı tat ve çeşitle satılan kurabiyeler iştah açıcıdır. Kimi zaman dışarıdan hazır alınıp tüketilse de, evde yapılan kurabiyelerin de tadı ayrıdır. Tatlı ya da tuzlu olarak  tadılabilen kurabiye acıktığınız zaman atıştırabileceğiniz gibi misafirlerinize de ikram etmek için lezzetli bir alternatif.

Börek

Börek bazen yufkanın arasında bazen açılmış hamurun arasında hazırlanabilmektedir. Yapıldığı yöreye göre ve kullanılan malzemeye göre değişen  bir hamur işidir. Özellikle sigara böreği, su böreği, kol böreği ve tepsi böreği Türk mutfağında sıklıkla yapılan börek çeşitlerindendir.

Su böreği, kahvaltı sofralarında en çok tercih edilenlerdendir. Buna karşın bazı yöreler, bazı börek çeşitleriyle ön plana çıkmaktadır. İç Anadolu’nun sevilen şehirlerinden Eskişehir çiğ börek ile meşhurdur. Özellikle Odunpazarı’ndaki börekçilerde çiğ börek ön plana çıkmaktadır. Kastamonu alt-üst böreği, lahana böreği, fincan böreği ile ön plana çıkarken, Antalya’da serpme böreği, Edirne ve Tekirdağ’da bükme ve loznik, Konya’da kıvrım böreği, Recai ve Sezai böreği çok kişi tarafından beğenilmektedir. Son olarak Kürt böreği olarak bilinen pudra şekeri dökülerek servis edilen böreği Bingöl yöresiyle ön plana çıkıyor.

Mantı

Sofraların en sevilen lezzetlerinden mantı. Anadolu’ya  göç eden Türkler ile birlikte günümüze kadar gelmiştir. Mantı denildiğinde akıllara genelde Kayseri geliyor. Her ne kadar ilk olarak akıllara Kayseri gelse de Tokat, Niğde, Çorum, Sivas gibi illerde de mantı geleneksel bir hale gelmiştir.

Mantının hazırlanışı yöreden yöreye farklılık gösterebilmektedir. Haşlanarak ya da fırında pişirilerek yapılan mantı bohça,gül ya da üçgen şeklinde de hazırlanabilmektedir. Mantı genelde Kayseri yöresinde, diğer yörelere göre daha küçük hazırlanmak

Pide

Pide mutfaklarımıza Orta Asya’dan gelen ve çok da sevilen lezzetlerdendir. Pide, uzunlamasına açılan hamuruyla kendine özgü bir şekle sahiptir. Kahvaltı sofralarından, akşam yemeklerine kadar sofralarda her zaman görmeye alışık olduğumuz pide yöreden yöreye farklı şekillerde hazırlanabildiği gibi bazen açık bazen de kapalı olarak servis edilebilmektedir. Samsun’un Bafra pidesi, Konya’nın Mevlana pidesi,  Kastamonu’nun kır pidesi sevilen pide çeşitleri arasındadır.

Sıklıkla Sorulanlar

Soru: Diyet yaparken hamur işi yenir mi?

Cevap:  Kilo vermek istenildiği zaman yediklerinize dikkat etmeniz gerektiği için, hamur işi tüketirken de dikkatli olmakta fayda var.

Soru: Hamur işi yapılırken kalorisini azaltmanın bir yolu  var mıdır?

Cevap: Kullanılan yağ oranı daha az olursa sağlıklı hamur işi yapılabilir.

Soru: Buzlukta börek nasıl saklanır?

Cevap: Pişmemiş börekleri buzdolabı poşetine koyarak buzlukta muhafaza edebilir, dilediğiniz zaman çıkartıp hazırlayabilirsiniz.

Soru: Hamur nasıl daha kolay açılır?

Cevap: Hamuru daha kolay açabilmek için hamuru dinlendirdiğiniz zaman üzerine nemli bir bez koyup buzdolabında bekletebilirsiniz.

Evde Ramazan Pidesi Videosu


TAKİPTE KALIN!

13,463BeğenenlerBeğen
14,176TakipçilerTakip Et
10,200AboneAbone Ol

Haydi Pişirelim Yemek Bloger ve Youtuber

Olga Genç...Evet sosyal medya, youtube derken şimdide haydipisirelim.com sitesinde sizlerle tariflerini paylaşan dünya mutfağı meraklısı, sürekli yeni tarifler deneyen, geliştiren şahsiyet.