SAKATATLAR

dana dil söğüş tarifi

SAKATAT NEDİR?

Sakatat, hayvanların iç organlarıdır. Genellikle tavuk, keçi, kuzu gibi hayvanlar en çok tüketilenler arasındadır. Sakatatı, tercih eden kadar, etmeyen de vardır. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sıklıkla tüketilmektedir. Sakatatlara örnek olarak işkembe, böbrek, paça, kelle, karaciğer, akciğer verilebilir.

Sakatat tüketimi geçmişten günümüze gelmektedir. Avcılık ve toplayıcılıkta ilgilenen insanlar beyin, bağırsak gibi organlar da tüketilirdi.

SAKATATIN FAYDALARI NELERDİR?

Sakatatlar yüksek oranda demir içermektedir. Bu sayede anemi, kansızlık gibi hastalıklara iyi gelmektedir.

Bilindiği gibi 20’li yaşlardan sonra vücuttaki kolajen üretimi azalmaktadır. Sakaktatlar kolajen üretimini de desteklemektedir.

Düzenli tüketildiği takdirde cilt ve göz sağlığı konusunda da faydalıdır.

Yüksek protein kaynağı olan sakatatlar, kas kütlesinin oluşmasında ve korunmasında da etkili rol oynamaktadır.

Sakatatlar B12 vitamini içeren besinlerin de başında geliyor. B12 vitaminini hızlı bir şekilde sakatatlardan almak mümkün.

Kırmızı ete göre daha az yağ içermesiyle bilinen sakatatın kalori oranı da düşüktür.

EN ÇOK TÜKETİLEN SAKATATLAR HANGİLERİDİR?

Böbrek

Kansere karşı bağışıklığı güçlendiren sakatatlar arasında olan inek ve kuzu böbrekleri fazla oranda oksidatif maddeler ve selenyum içermektedir. Özellikle inek böbreği B12 ve B2 vitamini açısından zengindir.

Karaciğer

Kişinin ihtiyacı olan günlük B12 ve A vitaminlerinin alınmasını sağlamaktadır. Doğru pişirme tekniği ile tüketildiği takdirde diyet yaparken de önerilmektedir. Haftada 1 kez tüketilmesi yeterlidir.

Beyin ve Dil

Omega-3 için genellikle balık tüketilmektedir. Balıktaki bu vitamini kuzu, keçi, inek hayvanların beyninden de sağlamak mümkündür. Söz konusu hayvanların dil kısmı da B12 bakımından zengindir. Hamilelerin ve çocukların tüketmesi önerilir. Dil ve beyin diğer sakatatlara göre kalori açısından biraz yüksektir.

İşkembe

İşkembe, özellikle troid hastalığına iyi gelmesiyle bilinir. İçerdiği kalori oranı fazla olduğu için, tüketirken aşırıya kaçılmaması önerilir. Kansere karşı koruma sağlayan çinko ve fosfor sayesinde adeta bir kalkan görevi görmektedir. Kış aylarında, haftada bir kez tüketilmesi sayesinde solunum yolları enfeksiyonlarına karşı koruma da sağlamaktadır. B2, B3 ve demir vitaminleri bakımından da zengindir.

Kemik Suyu

Kemik suyu, lif bakımından zengindir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Kemikleri güçledirmekte, cildi kırışıklıklara karşı korumakta ve ağrı azaltıcı etkisi bulunmaktadır.

SAKATATLARIN LEZZETİ NASIL ARTTIRILABİLİR?

Kullanacağınız sakatatlardan böbrek ya da karaciğerleri öğüterek tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Buna karşın kuzu incik gibi etleri farklı etlerle birleştirebilir, güveçte de pişirebilirsiniz.

SAKATAT TÜKETMEK ZARARLI MIDIR?

Sakat tüketecek olan kişinin eğer kronik bir hastalığı varsa bir uzmana danışmakta fayda var ki başka hastalıklara sebebiyet vermesin. Sakatatlar hayvansal yağlar açısından zengin olduğu için çok sık tüketmemek gerekir. Aksi durumda fazla tüketilirse bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.

Sıklıkla Sorulanlar

Soru: Sakatatlar nasıl pişirilir?

Cevap: Sakatatlar tava, sote, ızgara, kavurma, dolma veya yahni olarak tüketilebilir.

Soru: Sakatat kolesterolü yükseltir mi?

Cevap: Sakatatlar fazla miktarda kolesterol içermektedir. Bu yüzden kontrollü tüketilmesinde fayda var.

Soru: Sakatatları kimler tüketmemelidir?

Cevap: Gut hastalığı olan kişilerin ve hamile kadınların tüketmesi önerilmez.

Soru: Sakatat dolapta kaç gün muhafaza edilebilir?

Cevap: İşkembe ayak, beyin, uykuluk dolapta iki gün saklanabilir, böbrek, kalp, karaciğer bir gün saklanabilir.

Nefis Dana Dil Söğüş Videosu


TAKİPTE KALIN!

13,463BeğenenlerBeğen
14,176TakipçilerTakip Et
9,110AboneAbone Ol

Haydi Pişirelim Yemek Bloger ve Youtuber

Olga Genç...Evet sosyal medya, youtube derken şimdide haydipisirelim.com sitesinde sizlerle tariflerini paylaşan dünya mutfağı meraklısı, sürekli yeni tarifler deneyen, geliştiren şahsiyet.