Ev yemeği denilince akıllara öncelikle sulu yemekler gelmektedir. Türk mutfağının olmazsa olmazları arasında olan bu yemekler özellikle akşam yemeklerinde suyuna ekmek banılarak yenen lezzetler arasındadır.
İştah açıcı olan sulu yemekler sebze, bakliyat, et içerdiği için hem besin değeri açısından zengindir hem de maliyeti düşüktür. Sulu yemekler her ne kadar karışık bir görünüme sahip olsa da hemen hemen her evde pişmektedir.
Sulu yemekler tencerede hazırlanabildiği gibi güveçte de hazırlanabilmektedir. Gerek kalabalık sofralarda, gerek protein almak istediğiniz zamanlarda kurtarıcınız olacak sulu yemekler ile en basit sofralarınıza bile lezzet taşıyabilirsiniz.
Patates ve köftenin harika uyumunu daha tattığınız sulu köfteyi pilav ile tamamlayabilirsiniz. Evlerde sık sık hazırlanan sulu köfte, dışarıda ev yemekleri yapan yerlerde de tercih edilmektedir.
Türk mutfağının en sevilenlerinden. Kuru fasulye pilav ikilisi sulu yemek denildiğinde akla ilk gelenlerden. Doyuruculuğu da yüksek olan kuru fasulye sofranızda yerinizi aldıysa yanında turşu ile servis ederek harika bir yemek hazırlayabilirsiniz.
Bamya sağlık açısından faydalı olsa da bamya ile hazırlanan yemekler çok çeşitli değildir. Bamya, lif oranı açısından yüksek, mineraller bakımından da zengin besinler arasındadır. Bamyayı etle birlikte hazırlayarak doyurucu ve bir o kadar lezzetli bir yemek hazırlayabilirsiniz.
Bulgur pilavı ile kendini tamamlayan ciğer sote, birçok ev yemekleri yapan yerde de evlerde de sofralardaki yerini almaktadır. Ciğer sote kolay yapılabileceği gibi kısa sürede de pişen pratik bir tariftir. Ortalama 15 dakika kadar kısa sürede pişen ciğer sote misafirlerinize de sunacağınız lezzetli bir alternatiftir.
Sarımsak ve soğanın yer aldığı lezzetli bir tariftir soğan gallesi. Soğan ve sarımsak antibiyotik bakımından zenginliğiyle bilinmektedir. Yapımı da kolay olan soğan gallesinde kuzu eti ile enfes bir yemek hazırlamanız mümkün.
Kış sebzelerinden lahana ile hazırlanan kapuska yemeği hem sağlıklı hem pratiktir. Damak zevkinize göre içerisinde acı da eklenebilecek olan kapuska yemeği, lahana sevmeyen kişilerin bile yiyeceği bir yemek.
Sulu yemekler hemen hemen her sofrada bulunur. Genellikle ekmekle birlikte tüketilen sulu yemekleri dikkatli tüketmekte de fayda vardır. Diyetisyenler genellikle sulu yemek tüketildiği zaman hem yemeğin yağının büyük kısmının suyunda olması sebebiyle, ekmek tüketiminin de azaltılması için yemeğin suyunun süzülmesini önermektedir.
Sıklıkla Sorulanlar
Soru: Sulu yemeklerde soğan nasıl eklenmeli?
Cevap: Bekleme süresinin kısalması açısından küp küp doğramak yerine soğanın rendelenmesi daha uygundur.
Soru: Sulu yemeklerin faydaları nelerdir?
Cevap: Sulu yemeklerin öğütülmesi kolay olduğu için midemizi yormaz ve kolay sindirilir.
Soru: Sulu yemeklere su nasıl eklenir?
Cevap: Malzemeler tencerenin içerisinde yüzmeyecek şekilde suyu yavaş yavaş eklemelisiniz. Birden eklenen su yemeğin kıvamını tutturamamanıza sebep olabilir.
Soru: Kışın tüketilebilecek sulu yemekler nelerdir?
Cevap: Brüksel lahanası, ıspanak, kapuska, semizotu yemeği kış mevsimlerinde tüketilebilecek alternatifler arasındadır.